I förra inlägget resonerade vi lite kring hur bonusar är utformade och varför. Och hur mänsklig psykoglogi påverkar bonusarnas utformning. Nu tänkte jag titta lite mer specifikt på hur bonusar fungerar och vad man ska tänka på när man tittar på bonusar. Bonusar kan vara utformade på en rad olika sätt. Eftersom en bonus kan vara utformade på så många olika sätt så kommer den här texten, om än detaljerad, ändå hantera bonusar ur ett generellt perspektiv. Bonusar har tre huvudsakliga utformningar:

  1. Bonuspengar
  2. Free spins
  3. Bonuspengar + Free spins

Utöver dessa tre typer av bonusar så kan de också komma i två olika former:

  1. Insättningsbonus
  2. Bonus utan insättning

Det är egentligen ingen större skillnad på vilken av dessa utformningar man får utan hur mycket dessa är värda. Bonuspengar kan man använda att spela på vilket spel man vill medan free spins generellt sett är bundna till en, eller ett par speciella slots. Bonusar kommer också med omsättningskrav vilket innebär att man måste omsätta bonussumman/vinsterna från free spins ett antal gånger innan man kan ta ut dem. Eftersom man i stort sett kan spela både black jack och roulette så att huset inte har någon direkt fördel så har siterna gjort så att dessa spel inte räknas, eller att omsättningen är kraftigt reducerad på dessa spel när man ska uppnå omsättningskraven vilket innebär att man måste spela slots för att uppnå omsättningskraven ändå.

Så skillnaden då blir mest att man kan välja vilket slot man ska spela med bonuspengar medan det är en förbestämd slot med free spins. Det här spelar inte så stor roll heller eftersom free spins nästan alltid är på någon av de bästa och mest populära slotsen. Det är egentligen mest en fråga om vad man själv föredrar. Vill man hellre ha bonuspengar eller hellre free spins. Många siter har också det tredje alternativet, en kombination av dessa. Alltså att man får en summa bonuspengar och ett antal free spins. Utöver ovanstående kan bonusar också skilja sig i det avseendet att man får dem i samband med att man sätter in pengar eller att man får dem utan krav på insättning när man skapar sitt konto.

Bonusarna som man får i samband med insättningar är större och bättre än de man får när man skapar sitt konto utan krav på insättning. Bonusarna man får utan krav på insättning är oftast free spins och ganska sällan riktiga pengar. Dessutom är de i regel väldigt få utan bara ett gratissätt för oss nya spelare att få prova casinot. Bonusarna med insättning kan istället vara väldigt stora och det är inte ovanligt att man kan få upp till 10 000 kronor i bonus och flera hundra free spins.